Bij de aanleg van het nieuwe Spuiplein in Den Haag is een oud stukje stad ontdekt. Het gaat om muren en watergangen uit de 17e eeuw, die bij huizen en erven hoorden toen de plek nog een havenkwartier was. Ze blijken goed te passen op oude kaarten van het Spuiplein. Archeologen ontdekten de resten bij het verwijderen van oude riolen, kabels en leidingen.
Door uitgebreid vooronderzoek hielden archeologen en uitvoerders hier al rekening mee, waardoor er tijd en ruimte was om alles goed te onderzoeken. De muurresten worden niet gesloopt maar in de bodem behouden, nu het onderzoek is afgerond. "Hoewel we er al rekening mee hielden, blijft het natuurlijk bijzonder wanneer we die resten ook daadwerkelijk vinden", zegt Jeroen van Zoolingen, archeoloog van de gemeente. "De resten kunnen ook gewoon blijven zitten omdat voor de aanleg van het nieuwe plein diep graven niet nodig is."
Op oude kaarten van Den Haag is te zien hoe het plein door de jaren heen is veranderd. Op een schilderij van Elandts uit 1663 (naar een origineel uit 1570) staan langs de kaden aan het Spui vooral vrijstaande huizen. In 1616 is de situatie al heel anders: de oostzijde van het Spui is dicht bebouwd en er zijn grachten gegraven en kaden aangelegd. Steegjes waren de toegang tot de erven achter de woon- en pakhuizen. Het Spuiplein lag vroeger op een soort eiland, omgeven door water van de Turfmarkt, het Lage Zand, de Schedeldoekshaven en het Spui.
Tekst gaat door onder illustratie.
Tekening W. Esser (1820). Collectie Haags Gemeentearchief.
Nieuwe inrichting Spuiplein
Het plein voor het stadhuis wordt opnieuw ingericht. Het nieuwe plein krijgt meer ruimte voor groen en water, er komen verschillende zitjes en banken en er zijn open plekken voor kleinschalige evenementen.